25 Kasım 2013 Pazartesi

Puzzle Part1- Seçim Aşamaları

Puzzle yapmak çok zor gibi görünse de gerçekten çok zevkli bir uğraş, birkere başladınız mı bir bakmışsınız evinizin duvarları artan ebatlarıyla boy boy puzzlelarla dolmuş. Hiç puzzle yapmayanlar için kılavuz niteliğinde bir kaç deneyimimi  paylaşmak niyetindeyim. Puzzle dünyasına adım atmaya karar verdiğinizde satın almak amacıyla bir dükkana girersiniz. Boy boy, marka marka puzzle ile ve bunların yan ürünleriyle karşılaşırsınız. Elbette ilk aklınıza gelen en güzel resmi seçmek olur. Bu gerçekten de çok önemli, hatta puzzle yapma amacınız. Ancak bu hobiye ilk defa başlıyorsanız bir kaç kıstasa dikkat etmenizde fayda var, yoksa evinizde yer kaplayan, gördükçe şunu da bir bitiremedim diyeceğiniz bir kutunuz olur. Öncelikle 500 en kötü ihtimalle 1000 parçalık puzzlelardan almalısınız, yoksa ilk deneyim için sıkılabilirsiniz. Puzzleların ebatları parça boyutlarıyla doğru orantılıdır ve her puzzle kutusundan aynı ebatlarda parçalar çıkar. Yani 1000 parçalık bir puzzle 500 parçalık puzzlea göre 2 katı kadar büyüktür. Part 2- Yapım Aşamaları yazımdaki paylaştığım resimde 1500 parçalık bir puzzleın ne kadar yer kaplayacağını anlayabilirsiniz. Resimdeki puzzle Ravensburger marka 60cm x 84cm ebatlarında. Ancak her 1500 parçalık puzzle aynı ölçülerde olmayabilir. Yani 60x84 yaklaşık yarım metrekare kadardır. Yarım metre kareye denk gelen farklı en boy kombinasyonlarıyla nadir de olsa karşılaşabilirsiniz. 
Puzzle seçiminde parça sayısı kadar önemli hatta daha önemli bir başka kıstas ise puzzleın zorluk derecesi. Zorluk derecesi aslında benim kendi kendime uydurduğum bir kıstas, çünkü bunun herhangi bir ölçütünü henüz görmedim. Aslında kutuların üzerinde zorluk derecelerini belirten işaretler olsa hoş olabilirmiş. Neyse konumuza dönelim. Benim zorluk kıstasım puzzleda yer alan soyut figürlerin çokluğu. Soyut figürleri bir çiçek bahçesi ya da dümdüz renkleri olan bir kıyafet bölümü gibi o kısımları yaparken size yol gösterecek ayrımların çok az olması olarak tanımlayabiliriz.Örneğin kutudaki resmi düşünürsek arka fondaki bitki karmaşası puzzleın zorluk derecesini artırıyor; ancak yüzlerin bulunduğu kısımlar oldukça kolay. 
Puzzle seçimindeki ebat ve zorluk kısımlarını atlattıktan sonra geriye kalite kalıyor. Kalite ile ilgili olarak piyasadaki her markayı henüz denemedim, ama tahmin ettiğiniz üzere Ravensburger'ı tavsiye edeceğim. Ravensburger'ı Educa ile karşılaştırma fırsatım oldu. Kesinlikle açık ara farkla Educa'yı geride bıraktı. Educa parçaları Ravensburger kadar size tamam bu parça buraya ait dedirtmiyor, Ravensburger'de böyle bir ikileme düşmüyorsunuz. Bunun dışında Educa'da bazı parçalarda geniş kesimler var; bu parçalar teknik olarak düşündüğünüzde puzzleda sağlamlığı sekteye uğratıyor. Aslında yapıştırıcı kullanacağımız için devede kulak kalacak ancak yine de bence kaliteden taviz vermek demek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder