5 Mart 2020 Perşembe

Evde kişisel kütüphanenizi kurmak



Evde kendinize ait yalnızca sizin seçtiğiniz kitapların bulunduğu bir kütüphane kurma fikri bence çok cezbedici. Ayrıca kütüphaneniz sizden sonraki jenerasyona bırakılabileceğiniz en güzel miras. Bazı kurallarla kütüphanenizi zenginleştirmeye devam ederken, kütüphanenizi düzenli bir şekilde sergileyebilirsiniz.

Öncelikle evinizde sergilediğiniz zengin içerikli ve geniş bir kütüphanenin çevrenizdeki birçok kişi tarafından ilgi çekeceğinden emin olabilirsiniz, o yüzden öncelikle ödünç verme konusunu konuşalım. Okuduğum kitaplara sahip olmayı, zaman zaman onlara tekrar dönmeyi, hatırlamayı severim zaten evde bir kütüphane kurma fikri de buradan çıktı, ancak ödünç veridiğiniz bir kitabın bir daha geri dönmemesi ya da hırpalanmış olarak geri dönmesi hoş olmayabilir. Ödünç verip vermeme kararı tamamen size ait ama ödünç verdiğiniz kitapların listesini tutmanız belki iyi bir tavsiye olabilir.

Şimdi gelelim kütüphanenize kitaplarınızı yerleştirmek için vereceğim tavsiyelere. Bizim kütüphanemizde kitapları türlerine göre gruplandırdık. Fantastik, bilim kurgu, popüler bilim, dünya edebiyatı, türk edebiyatı, biyografi, dünya klasikleri, modern klasikler, hobi kitapları gibi kategorilerle kitaplarınızı gruplandırarak yerleştirebilirsiniz. Kitap gruplarında aynı yazara ait kitapları dik konumda yanyana ve alfabetik sırayla dizmek de düzen sağlama konusunda yardımcı olacaktır. Ayrıca kütüphanenize uzaktan baktığınızda düzenli olduğu hemen farkedilebilecek ve misafirler için de aradıkları kitapları bulmak kolay olacaktır.

Bir diğer konu da kütüphanenizin büyüklüğü ve konumu. Bence ne kadar büyük o kadar iyi, ama tabi yer sıkıntısı her evde olduğu için kitaplık almak yerine duvara monte raflar yer konusunda daha ekonomik olabilir. Zamanla kitap sayınız arttıkça raflar da tavana doğru yükselebilir, hatta ahşap bir merdiven hem işlevsel hem de dekoratif olarak kütüphanenizin yanında durabilir, yüksekteki raflara erişimi sağlayabilir. Bizim evdeki kitaplığımız iki kitaplığın yanyana konulmasıyla oluşturuldu. Kelebek mobilyadan satın almıştık.  Biraz genişçe bir salonumuz olduğu için kitaplığa yer bulabildik. Ancak zamanla yeni kitaplar satın aldıkça biz de yeni çözümler düşünmek zorunda kalacağız.

Kütüphanenin toz tutma sorununu da konuşalım. Kitaplar çoğunlukla stabil durdukları için üzerleri zamanla toz tutarak evde sıkıntıya yol açabilir. Kitapların tozunu  nemli bir bezle diğer eşyalar gibi almaya kalkarsanız da kitaplarınız zarar görür. Bu durumda yapılabilecek en iyi temizlik önerisi püsküllü toz fırçalarını kullanmak. Oldukça uygun fiyatlara temin edilebilir. Kuru oldukları için de kitaplara zarar vermezler. Düzenli aralıklarla kitaplığın kendisini ve yerleri sildiğiniz ve kitapların üzerindeki tozları da fırçaladığınız sürece tozla ilgili sorunlar ortadan kalkar. Ama ben uğraşamayacağım diyorsanız cam kapaklı kitaplıklar da  iyi bir çözüm olabilir.

Gelelim kütüphanenize ekleyeceğiniz kitaplara karar verme ve satın alma sürecine. Okumak istediğiniz yazarların son çıkan kitaplarını takip etmek, çok sevdiğiniz bir yazara ait tüm kitapları toplamak, size tavsiye edilmiş kitapları satın almak gibi pek çok yöntemle kütüphanenize yeni kitapları eklemeye karar verebilirsiniz. Hatta bazı kitapevlerinin belli bir konsepte göre çıkardıkları kitap serileri de oluyor. Mesela İş Bankası yayınlarının Modern Klasikler serisi gibi. Ayrıca Cumhuriyet gazetesinin Kitap ekinde harika kitap tavsiyeleri oluyor. Bunun dışında kitapçı gezmek, kitap fuarlarına gitmek, sahaf gezmek de yeni kitaplara ulaşmanız için yöntemler. Bu yöntemlerle satın almak istediğiniz kitaplar için bir excel dosyası hazırlamanızı tavsiye ederim. İnternetten bütçenize göre aylık satın almalar yapabilirsiniz. Çoğu site güzel indirimler yapıyor, ayda bir kez alım yaparak kargo işini de ücretsiz halledebilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak excel dosyasına satın aldığınız kitapları ekleyerek kütüphanenizdeki kitapların listesine ulaşabilir ve yanlışlıkla kütüphanenizde bulunan bir kitabı iki kez satın almamış olursunuz. Böyle bir hata yapılmaz demeyin bizim başımıza gelmişti, ikinci kopyayı bağışladık.

Zamanla fikirleriniz değiştiği için ya da yer darlığından kütüphanenizden çıkarmak istediğiniz kitaplar olabilir. Böyle bir durumda da Letgo gibi online satış platformlarında kitaplarınızı satabilirsiniz, ya da kitaplarınızı bağışlayabilirsiniz.

Sürekli kitap alırken okumayı da ihmal etmeyin tabi. Eşimle ben her ay başında kendimize okuma hedefi koyuyoruz. Ay sonuna doğru hedefleri bitirmek için biraz daha fazla okumaya zaman ayırmak durumunda kalsak da halimizden memnunuz. Siz de başkalarıyla birlikte böyle hedefler koyarak birbirinizi destekleyerek okumayı arttırabilirsiniz.  Ayrıca sosyal medyada geçirilen anlamsız kayıp zamanları da birkaç sayfa kitap okuyarak kazanmak gibi çabalarla da kitap okuma miktarınızı arttırabilirsiniz. Ama zaten iyi bir kitap okuyucusu olmasaydınız  bu yazıyı şu an okuyor olmazdınız, yani daha çok kitap okumanız için tavsiyeye ihtiyacınız yoktur:)

Umberto Eco ve Jean-Claude Carrière'in sohbetinden oluşan  "Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın" adlı kitapta bu iki kitap severin kütüphaneleri hakkında ve kitaplar hakkında çok eğlenceli bilgiler mevcut, tavsiye ederim. Konuşmalarının bir yerinde tüm kitapları okumak mümkün değil ama okumadığınız kitaplar hakkında bilgi sahibi olmak da kötü birşey değil gibi bir cümle vardı. Hatta örnek vermişti Savaş ve Barış'ı hiç okumadım ama ne hakkında olduğunu biliyorum diyerek beni de okuyamadığım kitaplar için vicdan azabından bir nebze olsun kurtarmıştı. Hatta Umberto Eco kütüphanemdeki tüm kitapları okumaya ömrüm yetmez demişti, nitekim kendisini 2016 yılında kaybettiğimizi düşünürsek geriye okumadığı bir sürü kitap bıraktığından eminim.

Bu arada son olarak Tsundoku denilen kitap satın alma hastalığı diye bir hastalık da varmış. Birçok kişi bundan muzdaripmiş:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder