9 Mart 2020 Pazartesi

Buharda Sebzeli Levrek Fileto


 Sağlıklı ama lezzetli bir akşam yemeği hazırlamak her zaman kolay olmuyor. Lezzetli şeyler sağlıklı değil, sağlıklılar da çok lezzetli değil derken bu yemek imdadıma yetişti. Bu yemek için mutlaka  buharda balık pişirmenize yarayacak bir düzenek gerekli. 2 katlı bambu buharlı pişirici sepetlerden almıştım, en alttaki fotoğraftaki gibi. Kullanımı çok rahat. Vok tava gibi geniş bir kapta az miktardaki kaynayan suyun üzerine bu sepeti oturtuyosunuz 15-20 dakikada içindekiler pişiyor. Yıkaması da kolay deterjan değdirmeden suyla temizleyip kaldırıyorsunuz. Zaten çoğunlukla birçok yemek yağlı kağıt içerisinde  pişiriliyor.  Yemeğin yapımı da çok zahmetsiz. Başlangıçtan sofraya kadar geçen süre 30 dakikayı geçmiyor. 

Bu yemek için levrek yerine alabalık ya da somon da uygun olur. Balıkların filetosunu balıkçınız kılçıksız olarak  hazırlayabilir. Siz de fileto çıkartabilirsiniz. 400-600 grlik bütün bir levreği satın aldığınızda çıkarılan her bir filetoyu bir kişilik porsiyon olarak hazırlayabilirsiniz. 
Gelelim sebze seçimine, ben bu tarifi Jamie Oliver'dan esinlenerek yapmıştım. Onun tarifinde kuşkonmaz vardı. İlk denememde kuşkonmaz kullandım. Ama kuşkonmaz her zaman bulunması zor ve genellikle pahalı bir sebze olduğu için alternatif sebze arayışımda brokoliyi denedim. Brokoli de en az kuşkonmaz kadar güzel oldu. Hazırladığım görsellerde her iki sebzeli versiyonu da var. Brokolili versiyonda yanına siyah pirinç pilavı koydum. Siyah pirinç lezzetleri çok güzel taşıdı.


Tarife başlarken ilk önce vok tavada suyu kaynamaya bırakın. O sırada yağlı kağıdı kesme tahtasına serin. Yıkadığınız balık filetosunu yağlı kağıda koyup her iki tarafını karabiber, tuz ve zeytinyağıyla çeşnilendirin. Karabiber değirmenden geçirilirse ve bol kullanılırsa lezzeti baya arttırıyor. Sebzeleri de (brokoliyse eğer saplarını kısa keserek, kuşkonmazsa sert saplarını ayıklayarak) filetonun yanına yerleştirin ve yine karabiber, tuz ve zeytinyağı ekleyin. Yağlı kağıdı bohça şeklinde kapatın, kaldırıp sepete her bir bohçayı yerleştirin. Bizimki iki katlı olduğu için her kata bir tane sığdırarak iki kişilik yemek hazırladım. Aslında dört kişilik de olur her bir bohçayı daha büyük hazırlarsanız, bohçalar iki porsiyonluk olabilir. Pişmesi için 15-20 dakika bekleyin, kontrol edip tabaklara servis edin. Servis yaparken yağlı kağıdın içerisindekileri servis tabağına yerleştirin.  Bir miktar suyu da oluyor o su inanilmaz lezzetli bir su, dilerseniz yanına kızarmış ekmek koyun, suyuna banmak için, ya da aynı tabağa pilav koyarak suyu pilavın emmesine izin verin. Sebzelerin hafif diri kalması daha lezzetli olmalarını sağlıyor. Benim tavsiyem bu yemeği servis ederken limon kullanmamak, limon tatlarını baskılıyor ama bu yemeğin yanına bir kadeh beyaz şarap çok yakışır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder