2 Mart 2020 Pazartesi

Kırmızı lahanalı sucuklu makarna

Makarnayı herkes sever, ama ben sadece iyi soslu bir makarnaysa severim. Hatta yıllarca makarna sevmedim. İtalyan bir arkadaşımla bir süre birlikte yaşadığımda benim bildiğim şey makarna değilmiş dedim. O günden beridir de ondan öğrendiğim tekniklerle çeşit çeşit birbirinden lezzetli makarnalar yaptım. Bu tarifi ise Jenni Fleedwood'un "30 Dakikada Pişen Yemekler" kitabından esinlenerek yaptım. Oldukça basit ama çok lezzetli ve şık görünen bir tarif. İçerisindeki malzemeler kolayca ulaşılabilir. Üstelik makarnayı yaparken zaman da tuttum 20 dakikada masaya getirilebiliyor. 
Tarifi vermeden önce makarna yapmak için birkaç ayrıntı daha anlatayım.
Öncelikle makarnayı haşladığınız suyu yağ dökmenin hiçbir anlamı yok. Makarnanın yapışmamasını sağlayabilecek tek şey sosudur. Suyuna yalnızca tuz atın. 
Makarnanın kalitesi çok önemli. Bazı markalar çok kötü sonuç veriyor. Barillla her zaman iyi sonuç verir, üzerinde yazan pişirme süresini de aşmamak lazım. 
Makarnayı bir ana yemek gibi düşünüp sosuna ana yemek emeği verirseniz sonuç mükemmel olur.
Makarnayı süzdüğünüz sudan bir bardak kadarını köşeye ayırırsanız  hazırladığınız sosun kıvamını açmak istediğinizde bu nişastalı sos çok işinize yarayacaktır. 
Makarnayı yiyeceğiniz kadar pişirin, ve pişirir pişirmez sofraya getirip afiyetle yiyin. Nerden duyduğumu hatırlamıyorum ama İtalyan anneleri makarna yaptıklarında çocuklarını sofraya çağırdıktan sonra çocuklar hemen gelmezlerse çok sinirli olurlarmış. Yani makarnayı bekletmemek lazım. 
Gelelim tarife. Tarif 2 kişilik. Malzemeler çok az, makarna, sucuk, soğan, domates püresi ve kırmızı lahana. 
Orjinal tarifte dana sosis kullanılmış. Ben kaliteli bir sosis bulamadığımdan güzel fermente bir sucuk kullandım. Kırmızı lahananın da ince ince doğranması çok önemli. İşe ilk olarak makarna suyunu ocağa koyarak başlayın. Bir tava çıkarın ve yarım bir soğanı küp küp yemeklik doğrayın. Zeytin yağında tavada soğanları kavurun. Bu sırada sucuğun zarını çıkarın ve sucuğu kıyma gibi parçalayın. Dağınık dağınık minik parçalar olsun. Sucuğun miktarını çeyrek sucuk gibi düşünebilirsiniz. Bunları da soğanlara ekleyip pişirmeye devam edin. Soğanlar tamamen öldüğünde (yaklaşık 5 dakika sürer), 1 su bardağı kadar domates püresini tavaya ekleyin. Bu aşamada karabiber de ekleyebilirsiniz. Tavada sos hazırlanırken makarna suyu kaynadıysa 250 g makarnayı da suya atın. Kelebek ya da fiyonk gibi bir makarna türü uygun olur. Sos kaynarken kırmızı lahanadan ince ince dilimler çıkarın. Bütün bir kırmızı lahanayı ikiye böldüğünüzde bir yarımının çeyreği kadarını tahtada ince ince kıyın. Domates sosunu koyduktan yaklaşık 5 dakika sonra da ince kıyılmış lahanaları sosa ilave edin 1 dakika kadar sosta çevirip altını kapatın. Pişen makarnayı süzün, süzerken bir bardak suyundan ayırın. Süzdüğünüz makarnayı sos tavasına alın ve karıştırın. Makarnalar sosun içinde rahatça hareket edebilsin, sos yoğunsa makarna suyundan bir miktar ekleyin. Lahanaların dişe gelir vaziyette olması önemli. Yumuşamış lahanalar aradığımız kıtırtıyı vermez. Orjinal tarifte lahanaları hiç pişirmiyorlar ama bence 1 dk pişirmek, lahanaları tam kıvamında yapıyor. Hafif kıtır ama çok da değil. Yanına bir kadeh kırmızı şarap ve limonlu bir salata ile harika bir akşam yemeği menüsü olur.


2 yorum: