Ufak bir konserve yapımı tarifi verip bitiriyorum, ev yapımı konserve aslında hassas bir konu, ama ben taraftarıyım. Bir biyolog olarak da onaylıyorum. Konserve kelimesi ingilizcede conserve kelimesinden geliyor yani muhafaza etmek. Biz de muhafaza edeceğiz, ama ederken mikroorganizmalardan arındırmamız gerekli. Bunun için metal ve sızdırmaz kapaklı cam kavanozlar kullanacağız. İçine konserve edeceklerinizi koyun, örneğin doğranmış ve pişirilmiş domates ve biber. Kavanoza doldurun sıkıca kapatın kapağını. Düdüklü tencereye kavanozları temiz bir beze sarıp koyun ki birbirlerine çarpıp kırılmasınlar. Düdüklü tencerenin içine de su koyun alabildiği kadar. Daha sonra düdüğü çıktıktan sonra 15-20 dk pişirin. Çıktığında steril kavanozlarınızı elde etmiş alacaksınız, bu şekilde 1 yıl oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Burada yaptığımız işlem yüksek ısıyla bakterileri öldürmek, böylece bozulmayı önlemiş oluyoruz. Laboratuvarlarda da sterilizasyon için otoklav dediğimiz, 121 C°'de 15 dakika buharlı sterilizatörler kullanılıyor. İstediğiniz herşeyi 121 C°'ye dayandığı sürece bu otoklavlarda sterilize edebilirsiniz. Düdüklü tencereler otoklavların ilkel halleri olarak düşünebilirsiniz. 121 C°'ye çıkıp çıkmadıklarını bilemezsiniz, ama basınçlı oldukları için suyun kaynama noktası olan 100 C°'den fazla sıcaklığa çıktıklarını biliyoruz. Bu da mikroorganizmalardan özellikle bakterilerden kurtulmak için hiç de fena bir sıcaklık değil. Herkese mutlu ve verimli bir kış dileğiyle...
Boş zamanlarımda yaptığım alışveriş, yeme,içme,gezme ve hobiyle iştirak ne varsa naçizane paylaşımlarım...
14 Eylül 2014 Pazar
Düzensizliğe bir Düzen ve Turfanda Karşıtı Konserveler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder