19 Ekim 2014 Pazar

Kukla Game and Food Cafe'de Through the Desert Board Game Denemesi


Tembel bir pazar öğleden sonrası için evde boardgame (kutu oyunu) oynamak iyi bir seçenek olabilir, ama denize nazır Karşıyaka'da güzel bir mekanda arkadaşlarınızla, kalabalıkça evinizde bulunmayan yeni boardgameler oynamak daha da güzel bir seçenek olabilir. İzmir'de Alsancak'ta bir zamanlar hemen hemen bu tanıma uyan bir oyun kafe vardı. Biraz fazla salaşlıktan, biraz da sanırım diğer ticari sebeplerden orası pek tutmadı.Uzunca bir aradan sonra Kukla Game and Food Cafe adlı bir yerin açıldığını duyunca sevindim. Bugün gidip görme şansını yakaladım. Mekan oldukça özenli, dekorasyonu şık ve sade. Çalan müzikler bugün klasik müzikti, çok da hoşuma gitti. Menüleri bir oyun kafe için oldukça zengin, neredeyse bir restorantla yarışacak seviyede. Konsept, yalnızca oyun oynanacak bir yer değil, isteyenlerin yemek yeyebilecekleri bir yer olarak  tasarlanmış. Hatta bugün oyun oynayanlardan çok yemek yemeye gelenler vardı. Şimdi gelelim boardgamelere. En dikkat çekici oyun sanırım Game of  Thrones. Bende de Game of  Thrones var, ancak buradaki versiyonu türkçe basımı. Türkçe basımı olduğundan haberim yoktu. Evde oynamak istemediğim zamanlar için mekan çok iyi bir seçenek olacak benim için. Bunun dışında butün oyunları saymayacağım ancak çok kalabalık bir oyun arşivleri yok. Bunda henüz bir kaç aylık bir mekan olmalarının da parmağı vardır mutlaka. Zaten öğrendiğime göre 15 adet kutu oyunu daha haftaya rafta yerlerini alacakmış. Ben de merakla onları keşfetmeyi bekliyorum. 
 
Bugün Through the Desert adlı boardgame'i oynadım. Oyun 2-5 kişilik bir oyun. 2 kişi oynadık. Oyunun içinden türkçe kılavuzu da çıktı. Bu arada oyunu ilk açıp oynayanlar da bizdik. Önce kurallara çalıştık. Çok karmaşık olmayan, kolay anlaşılan bir oyun. Biz anlama ve oynamayı 1 saatte bitirdik. 
Şimdi gelelim oyunun içeriğine. Oyun önceki yazımda anlattığım Go oyununa çok benziyor. Bir Go sever olarak oyundan çok memnun kaldım. Çok sevimli deve minyatürleri var. Kafa çalıştırıcı ve eğlendirici bir oyun. İlk önce oyunun kurallarında belirttiği şekilde boarda vahayı, suları ve kervan başlarını yerleştiriyorusunuz. İlk fotoğrafta bu yerleşimi bulabilirsiniz. İkinci fotoğrafta ise oyunun bitmiş hali var. Daha sonra her oyuncu sırayla kervan konvoyunu oluşturuyor. Amaç vahalara komşu olmak, sulara ulaşmak ve alan çizerek aynı Go'da olduğu gibi bölge almak. Oyun bittiğinde en çok puan toplayan oyuncu kazanıyor. Puan toplama ise kısaca vahaya yakın olmak, suya ulaşmak ve alınan alanlar olarak özetlenebilir. 5 farklı renkte kervana sahip olunabiliyor. Her turnde 2 hamle yapma hakkınız var. Hamle yapmak, konvoyunuza deve katmak anlamına geliyor. Aynı renge sahip kervanlardan en uzun kervana sahip olan oyun sonunda puan kazanıyor. 
 
Develer 5 pastel renge sahipler.  Oyun ise örneğin yeşil renkli develer bitiğinde bitiyor. Yani en önce hangi renk deve bitiyorsa bitiyor. Ben bugün 81'e 105 yenildim. Oyunu daha detaylı kuralları da var. Ancak okununca çok rahat anlaşılıyor. Umarım siz de zevkle oynarsınız. Kukla Game and Food Cafe umarım uzun yıllar varlığını sürdürür biz de bir çok oyunu tanıma fırsatı yakalarız. Bu arada Through the Desert ya da Game of Thrones gibi boardgameler hem Türkiye'de pek bulunmayan hem de pahalı olan oyunlardan. Bu yüzden Kukla Game and Food Cafe biraz ilgiyi bence hakediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder