1 Aralık 2013 Pazar

Drizzt Do'Urden

Fantastik bir dünya olan Unutulmuş Diyarlar serisinin yazarı R. A. Salvatore'nin yarattığı Drizzt Do'Urden benim sanırım en çok sevdiğim fantastik karakterlerden. Yüzüklerin Efendisi'ne saygısızlık etmek istemem ama Unutulmuş Diyarlar da en az Orta Dünya kadar güzel bir anlatıma sahip.Orta Dünya fanları eminim Drizzt Do'Urden'le henüz tanışmadılarsa bile okuduklarında kesinlikle ona yakınlık duyacaklardır. Unutulmuş Diyarlar'da yine "iyilik her zaman kazanır" teması etrafına kurulmuş sadık dostluk betimlemeleri ve muhteşem fantastik ırk özellikleri anlatılıyor.
Bu zamana kadar Unutulmuş Diyarlar serisinin 10 kitabını okudum, ama merak etmeyin çok ciddi spoiler vermeyeceğim. 10. kitap Drizzt Efsanesi dörtlemesinin son kitabı, bunu bitirdikten sonra ara verdim çünkü kesintisiz olarak seriyi okuyordum, araya biraz farklı kitaplar koymaya karar verdim. Baharda tekrar 11. kitaptan devam edeceğim.
Drizzt karanlıkaltında yaşayan Drow adı verilen Kara Elf ırkına mensup bir elf. Ten rengi siyah, uzun beyaz saçları var ve bir elf için bile oldukça yakışıklı. Drow ırkı, Örümcek Kraliçe'nin ruhani liderliğinde, tamamen kadın egemen, saf kötülüğün ve sınırsız gücün peşinde olan bir ırk. Drizzt, ırk özelliği olan kötülüğün ona göre olmadığına karar vererek tamamen karanlıkaltına uyum gösteren vücuduna rağmen yeryüzüne gider ve orada ışığın ona verdiği acılara rağmen hayatına devam eder. Yeryüzünde edindiği çok sağlam dostluklarının desteğiyle hayatta kalan Drizzt, gittiği her yerde Drow ırkının kötü şanı yüzünden ön yargılara yenik düşer. Bu kadar kırılgan bir karakter olmasına rağmen Drizzt, hemen hemen tüm düşmanlarını palalarıyla alt edebilecek bir karakter. Sadakati ve sevgisiyle de kalbimizi fethetmiş durumda. Ayrıca bir ranger (korucu) olan Drizzt'in doğaya ve diğer iyi tüm canlılara bakış açısı gerçekten çok güzel.
Drizzt'in bölüm aralarında kendi düşüncelerini okuyucuya anlattığı kısımlar var. Orada gerçekten çok güzel çıkarımlar var. Birkaçını burada alıntılamak istiyorum:

"Kişinin kibrinin böyle bir kayıp ve acıya yol açacağını öğrenmek ruhsal bir mağlubiyettir. Kibir sizi kişisel zaferinizi daha yükseklere çıkartmaya davet eder. Ama o yükseklerde rüzgar daha güçlüdür ve dengeniz daha fazla sallantıdadır. Öyleyse düşüşünüz de daha yüksekten olur."

 "Umut işin anahtarıdır. 'Gelecek geçmişten ya da bugünden daha iyi olacak.' Bu inanç yoksa, drow toplumunda olduğu gibi sadece bencillik ve sonuçta bomboş olan 'günü kurtarma çabaları' mevcuttur. Ya da sadece umutsuzluk vardır ve ölümü bekleyerek hayat boşa harcanır."
...

2 yorum:

  1. Karakterin kibir ile ilgili yapmış olduğu yorum, şimdiye kadar karşılaştığım en güzel betimlemelerden biri. Paylaşım için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, benim için de çok anlamlı o alıntı, karakter gerçekten çok iyi yaratılmış, her kitapta çok daha iyi anlıyorum bunu.

      Sil